Tevékenységünket 1997-ben, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény érvénybe lépésekor kezdtük meg önkormányzati intézményként. A kezdetektől nyújtunk gyermekvédelmi és hajléktalan ellátást egyaránt, így családok átmeneti otthonait és hajléktalan férfiak rehabilitációs intézményeit működtetünk Budapest több kerületében, illetve a főváros közvetlen vonzáskörzetében.

Szakmai programjaink hatékonyabb megvalósítása érdekében 1999-ben non-profit szervezetté alakultunk, ekkor vettük fel a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) nevet és azóta is ebben a civil szervezeti formában végezzük tevékenységünket. Szolgáltatásaikat a Budapest XIV. és XV. kerületeinek önkormányzataival-, illetve Dunakeszi és Fót önkormányzataival kötött ellátási szerződések keretében nyújtjuk.

Ellátási kapacitásunk az elmúlt időszakban megsokszorozódott, szolgáltatásaink köre pedig jelentősen bővült. Jelenleg 52 családot és 17 fő egyedülálló férfit látunk el intézményeinkben bentlakásos formában.